Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

VLIES TAPÉTA

VLIES TAPÉTA

A vlies egy viszonylag új típusú, de egyre gyakrabban használatos tapétának számít. Népszerűségét két dolognak is köszönheti. Az egyik a gazdag látványvilág, a másik pedig a könnyű alkalmazhatóság, a könnyebb felhelyezhetőség.

 

Előnyei


A vlies növényi rost alapú, vagy gyapjúrostos tapéta, melyet nagy számban keresnek az érdeklődők a boltokban, majd a vásárlások legnagyobb százalékát is ez adja. Gyártásához impregnált rostszálas anyagot használnak, amely leginkább kötőanyaggal megszilárdított cellúlóz és textilrostok keveréke. Ezek az anyagot garantálják a rendkívüli rugalmasságot és a mérettartást. Az ilyen tapéták képesek bizonyos fokig levegőt és nedvességet átengedni magukon. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a legnagyobb előnye a rugalmasság és a „lélegző anyag”. További pozitívum, hogy tűzálló is lehet és alkalmas a fal egyenetlenségei elrejtésére. Különleges tulajdonságai között említhető, hogy nem hagyományos módon kell ragasztózni, nincsen szükség áztatásra, valamint a ragasztót a legtöbb esetben csak a falra kell felvinni. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy kellő odafigyeléssel a tapéta akár szabad kézzel is felhelyezhető a felületre. A többi tapétától az különbözteti meg, hogy nem igényel pihentetési időt, valamint egyes fajtái fürdőszobában is használható.


Ragasztása


A művelet előtt biztosítani kell, hogy a felület tiszta, sima és homogén színű legyen. A falat speciálisan vlies tapétákhoz alkalmas, kikevert ragasztóval kell bekenni. A bekent felület nagysága legyen minimum 20 centivel több, mint maga a tapétacsík szélessége. A felvitt ragasztóba bele kell simítani a tapétát, majd egy kefe vagy henger segítségével függőleges simító mozdulatokkal középről, a szélek irányába haladva könnyedén el lehet távolítani a felesleges ragasztót. A következő tapétacsíknál ugyanezt a műveletet kell végrehajtani. Mintás tapéták felhelyezésénél figyelni kell az illesztésre!


A tapéták divatos változatai


A textiltapéták számítanak a legrégebbi falburkoló anyagok közé. Napjainkban filcet, különböző zsinórokat, de még gyöngyöket is fel szoktak használni gyártás során. Nagyon népszerűnek számítanak a nyomott minták is, de a vlies tapéták sorában találhatunk habosított anyagúakat is. Ezek általában szintén látványos, strukturált felületűek. Elmondható, hogy a dús, aprólékos kidolgozású mintáknál kell a legjobban figyelni az illesztésre. Közelről talán nem észrevehető a hiba, de a faltól pár lépésre igencsak szembetűnő lesz a hiba.


Mintázatukat tekintve szintén gazdag választékkal találkozhatunk az üzletekben. Léteznek olyan minták, melyek sosem mennek ki a divatból, és remek hangulatúvá varázsolják a szobát. Ilyenek a virágmotívumok, a geometriai minták, a klasszikus, múltat idéző minták.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés