Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

TEKINTSÜK ÁT A TAPÉTÁZÁSI ELŐKÉSZÜLETEKET!

TEKINTSÜK ÁT A TAPÉTÁZÁSI ELŐKÉSZÜLETEKET! A tapétázás előtt vannak olyan munkálatok, melyeket minden előtt meg kell tenni. ebben a cikkünkben erről fogunk írni.

Az első fontos dolog a felmérés elvégzése és a tapétázni kívánt felületek pontos meghatározása. Ezen paraméterek után már pontosan ki fogjuk tudni számolni – vagy számoltatni - , hogy mennyi a tapétaszükséglet az egyes helyiségekben. Itt fontos megemlíteni, hogy figyelembe kell még venni a berendezési tárgyak elhelyezkedését, a természetes, valamint a mesterséges megvilágítás adottságait és a környezetet is.

Szintén nem elhanyagolható a tapéta minőségének, mintázatának és a színárnyalatának megtervezése sem. Ezt a tevékenységet a tapéta műszaki és színdinamikai szempontjának nevezzük.

A következő lépés természetesen a tapéta megvásárlása. Fontos, hogy az igényeket egyeztetni tudjuk az üzletekben való ajánlatokkal. Meg kell állapítani, hogy a tapéta vlies, papír alapanyagú, esetleg tartalmaz-e növényi rostot. Ez azért fontos, mert a tapétaragasztót ezen igényekhez kell majd igazítani. Amennyiben nincsenek meg a tapétázáshoz szánt szerszámok, be kell azokat is szerezni. A pontos, balesetmentes munkavégzés miatt ne az eszközökön spórolj! A gördülékeny munkavégzés csak akkor valósulhat meg, ha a folyamatokat személyekre bontjuk. Az első feladat a tapéta csíkok helyének meghatározása, kijelölése.

A tapétázás kivitelezéseinek lépésivel folytatjuk. Először is a tapétázandó falfelületet kell előkészíteni annak érdekében, hogy a munkálatok gördülékenyen menjenek. Ezután a falon található foltokat kell eltüntetni, ha szükséges pórustelítő használatával. Ezen ponton fontos, hogy a repedéseket, likacsokat is ki kell tölteni, egyenletes felületet kell kapni. Amennyiben a felületből kiálló dudorokkal találkozunk, dörzspapírral el kell távolítani. Ha a fal tökéletesen elő van készítve, következhet a sarokvédők felragasztása, a repedéseket gátló csíkok felhelyezése. A következő lépés a tapéta méretre szabása, de ez előtt még meg kell határozni, hogy a tapéta eltolásos illesztésű, szemben illesztésű vagy illesztés mentes, hiszen ezen feltételeknek megfelelően kell kiszabni a kívánt mennyiséget. Ha ezzel is megvagyunk, meg kell határozni a csíkok ragasztási sorrendjét, ez mintás tapéta esetén rendkívül fontos. Ki kell jelölni a falon a vezető vonalat. Ha ezen apró, de mégis fontos lépésekkel megvagyunk következhet az „érdemi munka”.

Papírtapéta esetén kézzel, vagy géppel be kell ragasztózni a méretre vágott csíkokat, majd hajtsuk össze, és hagyjuk pihenni, puhulni az anyagot. A papírhátú vinyl tapétáknál szükség van az alapozásra valamint a makulatúra felragasztására a falra. A tapéták elhelyezése következik, melynek fázisai ismertek. Ha papírtapétáról van szó, ki kell hajtogatni, majd illesztjük, a vezető sávot ragasztjuk és rásimítjuk a falra. Ha nem simult fel eléggé a tapéta a falra, akkor egy tapétasimító hengerrel kell egyszer-kétszer átmenni a sávokon. Ha szeretnénk egy kicsit különlegesebbé tenni a helyiséget, ragaszthatunk fel bordűrcsíkot, melyhez pontosságra van szükség, amit vízmértékkel tudunk leginkább kivitelezni. Ha mindennel elkészültünk, biztosítani kell az egyenletes száradást, majd körülbelül egy nap elteltével ellenőrizzük a munkánkat, majd az esetleges hibákat javítsuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés