Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

TAPÉTÁZÁS ÉS A KÖRNYEZETI HATÁSOK

TAPÉTÁZÁS ÉS A KÖRNYEZETI HATÁSOK

Ha tapétázásra szánjuk magunkat ismernünk kell azokat a környezeti tényezőket, hatásokat, amik befolyásolhatják a tapétázás sikerességét.

Anyagbiztosítás

A munkavégzéshez nem célszerű hozzákezdeni a szerszámok, segédeszközök, ragasztók, vakolatjavítók, fóliatakarás anyagai és természetes tapéta nélkül. Ez azért fontos, mert nagyon idegesítő tud lenni, ha munkavégzés közben elfogynak az anyagok, hiányzik egy szerszám és a boltok is zárva vannak. Az ilyen problémák hatással lesznek a kész munkára is. Az anyaghiány, vagy szerszám szükséglet fennakadásokat okozhatnak, lótás-futáshoz vezetnek.

A fal szilárdsága

A tapétázás megkezdése előtt az egyik legfontosabb műszaki követelmény, a falfelület megvizsgálása. A szakemberek úgy tartják, hogy nem szabad tapétázni, ha a falfelület morzsalékos, penészfoltos, esetleg nem megfelelő szilárdságú. A rossz felületeket javítani kell a szabályoknak megfelelően. Ha nem megfelelő minőségű a fal, akkor rövid időn belül számolni kell újratapétázással.

A levegő hőmérséklete

A tapétázó szakemberek tudják, hogy 10°C alatt nem érdemes neki kezdeni a munkálatoknak. Tapétázás előtt 48 órával a fal hőmérséklete nem lehet hidegebb 6°C-nál. A nem megfelelő hőmérsékletű helyiség és fal sok bosszúságot, anyagi kárt okozhat, tönkre téve ezzel a munkát.

A páralecsapódás

Nem szabad olyan helyiségben tapétázni, ahol harmatpont képződésre lehet számítani. Ez a jelenség a légköri nedvesség és a páratartalom alapján jöhet létre. Ilyenkor a falakon nedvesedés alakul ki, amely problémákat okozhat a tapéta és a ragasztó felvitelében is.

A tisztaság

Rendkívül fontos, hogy a tapétázni kívánt helyiségben teljes tisztaság uralkodjon. Ügyeljünk arra, hogy a tapéta ne legyen kitéve fokozott szennyeződésnek. A munka során figyelembe kell venni a porképződést és az esetleges vegyi szennyeződéseket is. Amennyiben bontásra van szükség, érdemes ezeket előbb elvégezni, majd feltakarítani és csak ezután tapétázni.

A léghuzat

A rosszul szellőző, túl huzatos helyiségekben nehéz felragasztani a tapétát. A nem megfelelő szellőztetés fokozza a légáramlást, egyenlőtlenül szárad a tapéta, mely következtében a tapéta nem lesz könnyen csúsztatható, gyorsan megszárad és a ráncosodással is számolni kell.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés