Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

TAPÉTÁK CSOPORTOSÍTÁSA 2. RÉSZ

TAPÉTÁK CSOPORTOSÍTÁSA 2. RÉSZ Az előző cikkekben már megtudhattunk néhány érdekességet a tapétákról. Arról, hogy hogyan készülnek, és hogyan tudjuk csoportosítani őket. Szó volt már a könnyű- és a középnehéz tapétákról. Lássuk mi a helyzet a nehéz papírtapétákkal.

Ezeket a tapétákat más néven papírkárpitoknak szokás hívni. Ebbe a csoportba tartoznak azok a tapéta-féleségek, amelyeknek nagy a négyzetmétersúlyuk, valamint erős és tartós anyagúak. Ezen tapéták előállítása igen bonyolult. Nagy szakértelmet, különleges berendezést és technológiát igényel. A nehéz tapéták átlagos vastagsága 0,3-1 mm-ig terjedhet. Ezek a tapéták nagyon mutatósak és tartósak, de vastagságuk, súlyuk miatt nem mindig lehet ragasztóval rögzíteni a falon. Ilyen esetekben speciális megoldásokat kell keresni. Ilyen a feszítés és a szegezés.
 

Velúr tapéta


Az ilyen tapéták a színoldalukon textilszálakkal vannak rétegezve, textil- vagy hasított bőr hatásúak. A velúr elnevezést a préselt, szőtt velúrról kapta. Előállítása a következőképpen zajlik. Az erős papírra jó kötőerejű, színtelen ragasztót visznek fel, majd a még meg nem száradt ragasztóra textil- és selyemszálakat szórnak, amit egy nyomóhengerrel dolgoznak bele a ragasztóba. Ezzel az eljárással kellemes tapintású, meleg hatású, de szennyeződésre nagyon érzékeny anyagot kapunk. A velúr tapétákat két további csoportba lehet sorolni. A televelúr teljes felületén textilporral borított, bársonyos hatású anyag. A mintás velúr (vagy félvelúr) esetén csak a mintázatot szórják be a porral.
 

Dombormintázott tapéta


Más néven relief tapétának hívják. A kettős papírrétegre egy festékmasszát visznek fel, mely erősen kövérített. Ezután a mintázatot magas- vagy mélynyomással érik el. Magas nyomásnál a következő történik. Először a festékmasszát szétterítik, hogy az a tapéta teljes egészét befedje. Ezután egy domborodó hengerrel nyomják bele a mintát. Ha mélynyomásról van szó, akkor a mintát belevésik a nyomóhengerbe. A kidomborodó minta erről kerül majd rá a papírra. Akik az ilyen tapétát választják, tudniuk kell, hogy elég érzékenyek a hajtogatásra, törésre.
 

Fűrészporos tapéta


Ez egy kétrétegű papír. A beragasztózott alaptapétára fűrészport szórnak, majd erre jön egy újabb papírréteg. Fűrészporos tapétákat kaphatóak egészen durva, de finom szemcséjű kivitelben is. Különösen az egyenetlen felületekre ajánlják ezt a plasztikus hatású tapétát.
 

Linkruszta (linóleum) utánzatú tapéták


Erős papírból készül, festett, később préselt tapétaféleség. Száradás után egy lakkréteggel vonják be, ezzel remekül utánozza a linóleum hatását. Általában lábazatok felületére alkalmazzák. Kapható natúr változatban is, ez esetben felragasztás után kell festeni.
 

Tekko tapéták


Az ilyen tapéták a fény irányától függően nagyon szépe fény-árnyék játékot adnak. Mély mintázatú, felmelegített hengerrel, csillám-vagy fémpor hozzáadásával készül. Víz-és fényállóak, valamint nagyon könnyen fertőtleníthetők.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés