Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

JÁTÉK A TÉRÉRZETTEL

JÁTÉK A TÉRÉRZETTEL Nemcsak ruhavásárlásnál, hanem tapétaválasztásnál is szükséges mérlegelni a színek, minták szerepét. Ahogyan figyelembe vesszük testünk adottságait, ugyanúgy figyelembe kell venni a lakás méreteit, hogy mi az, ami „előnyös” számára. Léteznek trükkök, amelyek segítségével megnövelhetjük, vagy éppen lecsökkenthetjük optikailag a teret.

Tapétavásárlás előtt fontos felmérni a helyiség paramétereit, hiszen ahogyan egy blúz különbözően áll mindenkin, úgy a tapéta is máshogyan fog kinézni egy világos nappaliban és megint máshogyan egy sötét, vagy éppen egy tetőtéri szobában.


A tapéták lehetnek hangsúlyos elemek a helyiségben, de sima háttérként is szolgálhatnak szürke hétköznapjainkon. A színek, textúrák kombinálása optikailag megváltoztatják a szoba térérzetét. A tapéta kiválasztásakor végig kell hát gondolni, hogy optikailag az hogyan hatna a szoba szemünkkel érzékelt adottságaira.


Nagy, nyitott fal felületeken jól mutatnak a nagyméretű, hangsúlyos minták, de ezeket csak akkor érdemes használni, ha az egész minta ki fog férni a falfelületre és nem kell elvágni, vagy bútorokkal eltakarni bizonyos részeit. Ha kedveljük az egyszerűséget és szeretnénk megnyújtani a teret egy kicsit, akkor mindenképpen világos tónusú színek mellett döntsünk. Például egy szűk folyosóra mindenképpen a fehérhez közelítő világos színt válasszunk. Így nem fogjuk azt érezni, hogy összenyomnak a falak.


A kis motívumok jobban illenek a szűkebb terekhez. Ilyen minták esetében vegyük figyelembe, hogy nagy felületeken elveszíthetik hatásukat. Nem mindegy, hogy kis virágmintás, vagy apró kockás tapétát választunk, mert az egészen apró minták nagy felületeken elveszíthetik hatásukat, de távolról nézve akár egyszínűnek is tűnhetnek. Egyáltalán nem egyszerű feladat ezeket a kis mintákat beilleszteni a helyiségbe. Alkalmazása hasznos ferde felületeken, például tetőtéri szobákban, helyiségekben. Az apró virágminták nyújtani tudják a tereket. Azt is végig kell gondolni, hogy a mintás felületeket önállóan szeretnénk-e érvényesíteni, vagy a helyiség csak kis részébe képzeltük el azt. Fontos megjegyezni, hogy a szemünknek megnyugtatóbb látvány az utóbbi variáció, azaz a mintás és egyszínű felületek kombinálása.


Érdekességek, fontos tudnivalók


A vízszintes irányú csíkozás megnyújtja a teret, azonban a padlótól plafonig érő sávok lecsökkentik a belmagasságot, ezért okosan kell bánni ezekkel a megoldásokkal. Ha szeretnénk egy kis csíkozással feldobni a szobát, akkor válasszunk ki a négy fal közül egyet vagy kettőt és csak ezekre a helyekre kerüljön csíkos tapéta. Ezzel elkerülhető a tér optikai szűkítése.


A meleg színek dinamikus hatást keltenek, de érdemes némi világos színnel kiegészíteni ezeket, hogy kellemes összhang uralkodjon a szobában. Úgy tartják, hogy aki piros irodában tölti ideje nagy részét, az sokkal energikusabb lehet, azonban hamar „becsavarodhat” a szín erős energiája miatt.


Tipp! Egy téglalap alapú szoba két távolabbi, rövidebb falát érdemes vörösre tapétázni, ezzel becsapva a szemet, kicsit szimmetrikusabbnak hat a tér.


Látszik tehát, hogy megannyi trükk létezik, amivel optikailag nyújtani vagy zsugorítani lehet a teret, fúrás-faragás nélkül.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés