Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

HOGYAN JAVÍTSUK KI A SÉRÜLT TAPÉTÁT?

HOGYAN JAVÍTSUK KI A SÉRÜLT TAPÉTÁT?

A tapétázott felületeket pár évente meg kell vizsgálni, hogy a ragasztó tökéletesen a helyén tudja-e tartani a tapéta csíkot. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a tapéta elvált, vagy megsérült a következőképpen kell cselekedni.

Ha a tapéta elvált a faltól, csupán egy mezei késre, tapétaragasztóra és egy ecsetre lesz szükség. A kés segítségével fel kell emelni azokat a tapéta részeket, ahol elengedett a ragasztó, majd az ecset segítségével alá kell kenni a friss ragasztóból. A bekent részt óvatosan simítsuk vissza a helyére, majd a tapéta szélén kibuggyanó felesleges ragasztót egy nedves rongy segítségével könnyedén el lehet távolítani.

Amennyiben száradás után buborék marad a tapéta alatt, keresztirányú vágást kell a késsel csinálni. Az így létrejött nyelveket annyira kell felhajtani, hogy be lehessen kenni azokat ragasztóval. Ha bekentük mind a négy nyelvet, hajtsuk vissza a helyére, majd egy henger segítségével menjünk át rajta párszor. A felesleges ragasztót a már említett módon kell eltávolítani.

Ha gyűrött szakadások vannak a tapéta szélén, fel kell emelni, hátoldalukat bevonni ragasztóval, várni nagyjából 1 percig, hogy a papír megpuhuljon. Ha már úgy érezzük, hogy nem kemény a tapétacsík széle, óvatosan – ügyelve arra, hogy ne szakadjon el a papír – vissza lehet simítani a szélére. Élhenger segítségével tökéletesen lehet vissza illeszteni a szakadt papírcsíkot. Ha ügyesen, biztos kézzel végeztük a ezeket a feladatokat, szinte nem is lehet majd észrevenni a korábbi hibákat és a javítást sem.

Amennyiben nagyobb felületet kell javítani, akkor érdemes előkeresni egy nagyobb darabot a régi tapétából. Vágjunk akkora darabot, ami tökéletesen el tudja majd fedni a hibás részt, majd ragasszuk fel ideiglenesen ragasztószalaggal a falra, hogy a minta pontosan illeszkedjen. (Egy színű tapéta esetén persze könnyebb a dolgunk.) Vegyünk elő egy vonalzót majd egy éles kés segítségével vágjunk négyzetet vagy téglalapot a régi és az új tapétán át. Egy spaklival vagy kaparókéssel távolítsuk el a sérült tapétát a falról, lehetőleg nedvesítés nélkül végezzük ezt a folyamatot.

Miután a felület alkalmas az új tapéta felragasztására, kenjük be a folt hátoldalát ragasztóval és azonnal illesszük a helyére. Az élhengerrel néhányszor simítsuk végig az új tapétát. Nem kell megijedni, ha kisebb buborékok maradnának a felületen, hiszen ezek száradás után eltűnnek, kisimulnak majd.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés